Friday, November 5, 2010

CERITA SEJADAH




Di pagi yang damai hening ini saya nak cakap pasal sejadah. Asal usul perkataan ni daripada kata "sajaddah". So , lidah orang Melayu telah menukar bunyi telornya sikit. Apa2 pun ia hanya soal fonetik .. yang penting tugasnya adalah untuk lapik dahi kita ketika sujud.













Sejak saya mengenal sejadah (saya tak guna tikar sembahyang) saya hanya tahu membentang , berdiri dan terus solat dan mata saya akan memandang tepat ke tempat saya sujud. Itulah yang saya lakukan kerana itulah yang diajarkan kepada saya sejak sekolah rendah. Kata ustazah ," mata jangan pandang ke mana2 , dari mula sampai akhir . " Berkesan juga kata2 ustazah ni . Namun bila usia menjelang senja dan maghribi saya mencari2 jalan untuk mendapat yang lebih baik daripada sekadar memandang tempat sujud itu. Saya cuba untuk mendapat darjat solat yang lebih khusyuk.
Kata seorang ustaz , jika kita khusyuk ... terasa lazat. Tak tau la bagaimana lazatnya. Saya pun kurang pasti adakah ustaz itu pernah rasa sendiri atau sekadar menyampaikan apa yang pernah disampaikan kepadanya. Pernah saya baca dalam sebuah buku, seorang penulis (kurang pasti taraf ustaz ke ulama atau pencinta Islam) menyatakan , jika kita mencapai taraf khusyuk kita akan merasa kelazatan melebihi kelazatan sexual berganda2. Subhanallah... Rasa ingin tau berkobar2.. Tapi saya masih tertanya2....khusyuk tu bagaimana. Adakah boleh disamakan dengan 'asyik'. Kerana solat yang baik itu ialah bila kita melakukannya tanpa mengingati perkara2 yang lain..pendek kata dan panjang kata kita menumpukan sepenuh perhatian , dengan roh dan jasmani terhadap solat itu. Kita sedar apa yang sedang kita lakukan .. untuk apa.. bagaimana perhubungan HAMBA dengan KHOLIQnya. Bagaimana pertemuan PERINDU dengan YANG DIRINDUnya.
Saya sedar saya tak layak untuk bercakap perkara2 begini tanpa sijil yang diiktiraf. Tapi saya berbalik kepada cerita SEJADAH tadi.
Bila saya memandang tempat sujud sebenarnya hanya mata zahir saya yang memandang ke situ. Tapi pada dasarnya jiwa dan roh saya tidak nampak corak dan motif pada sejadah tu. Mata hati saya berada pada bahagian antara kedua kening saya.. Jika suasana tenang .. "RASA" yang tak dapat saya jelaskan di sini mula menjalar ke seluruh urat saraf dan rerambut darah saya. Tapi rasa itu akan mula menipis bila saya berubah kedudukan dan rukun. Apa yang pasti semacam ada tenaga yang menyerap ke ubun2 kepala ketika rukuk atau sujud.
Apa jadi kalau solat ketika sibuk... haa.. inilah saya nak kata.
Corak dan motif pada sejadah mula memainkan peranannya. Mula2 pastikan sejadah kita dibuat oleh orang Islam. Corak, motif reka bentuknya termasuk warna adalah sesuai untuk suasana ibadat. Ada terdapat banyak reka bentuk ...terutama motif tertentu yang direka cipta untuk mengurangkan tumpuan kita kepada ibadat solat. Inilah sejadah yang direka oleh kaum2 anti Islam. Seluruh bidang kehidupan Islam terus diteroka dan diganggu. Hanya dengan warna kita boleh hilang tumpuan. Warna kuning, oren atau merah yang diletak berhampiran warna sejuk (biru, hijau atau hitam) dibuat untuk menimbulkan " kesan kontra". Fikiran kita akan merasakan sedikit "tegang".. pendek cerita..kita akan rasa tak fokus. ( Saya pernah terbaca kisah Nabi Muhammad SAW pernah menyuruh isterinya mengalihkan sehelai kain lap yang berwarna garang yang berada di hadapan baginda.. kerana warna kain itu mengganggu kekhusyukan baginda ) Selain itu ada terdapat motif fauna . dan juga reka corak ala2 'cross' .. yang tersembunyi di celah2 reka corak geometri. Ada juga corak yang dibuat seperti sepasang mata yang besar sedang memerhati kita. Ini dibuat dengan memainkan warna2 yang saya sebutkan tadi.
Hati2lah ketika memilih sejadah.. kerana kita bukan selalu mendapat nilai solat yang baik . Tapi kita juga harus berusaha untuk mendapatkan nilai solat yang terbaik demi meng "upgrade" perhubungan kita dengan Kholiq.




Nampak tak mata dan reka corak seperti mahkota seorang maharaja . Jika kita memandang ke tempat sujud
kita merasa seolah2 ada sepasang mata sedang memerhati kita.
Motif ombak laut sebagai
" border" menimbulkan kesan tegang dan tension.





0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails